הזכות לשם טוב היא זכות בסיסית, מהותית וראשונית אשר קיבלה מעמד חוקתי בישראל במסגרת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
פעמים רבות, המוניטין והתדמית של אחד מאיתנו משפיע בצורה ישירה על האופן שבו הסובבים לנו תופסים, רואים ומתייחסים אלינו. שמו הטוב של האדם הוא אחד מהנכסים היקרים ביותר שלו ופגיעה בו על ידי אמירת לשון הרע או הוצאת דיבה, יכולה להשפיע בצורה ישירה על מסלול חייו.
משרד עו"ד מימון פאר בעל ניסיון רב שנים בהגשת תביעות וקבלת פיצויים כספיים גבוהים במקרים של פגיעה בשם הטוב. אם שמך הטוב נפגע כתוצאה מאמירות לשון הרע או הוצאת דיבה, ניתן להגיש תביעת פיצוי כספית נגד המפרסם – לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-2567191 ונשמח לעמוד לרשותך!
מהי הזכות לשם טוב?
הזכות לשם טוב היא זכות בסיסית אשר קיבלה מעמד של זכות יסוד במסגרת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
לא חסרים מקרים בהם בעל מקצוע (רופא, סוכן ביטוח וכדומה) או בעלי עסקים חוו קשיים ופגיעה כלכלית אנושה כתוצאה ממעשי הכפשה לא מבוססים – פגיעה בשמו הטוב של האדם יכולה להיות קריטית ולגרום לו עוגמת נפש ונזקים בפן האישי, המקצועי והכלכלי כאחד.
על פי חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965, פגיעה בשמו הטוב של האדם באה לידי ביטוי כאשר שני תנאים מתקיימים:
- לשון הרע – על פי סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע, פגיעה בשמו הטוב של אדם מתרחשת כאשר פורסם דבר אשר מיועד להשפיל, לבזות או לפגוע בו, בעבודתו או עסקיו הפרטיים.
- פרסום – על פי סעיף 2 לחוק איסור לשון הרע, פגיעה בשמו הטוב של אדם מתרחשת כאשר בוצע פרסום אקטיבי של אמירת לשון הרע בעל פה, בכתב, בתמונה או בצליל.
הגשת תביעת פיצוי במקרה של פגיעה בשם הטוב
על פי חוק, אדם אשר שמו הטוב נפגע זכאי להגיש תביעה כספית לפיצוי נגד המפרסם.
לעיתים קרובות, ההגנה על הזכות לשם טוב דורשת פגיעה בזכויות יסוד אחרות ובראשן – חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת (חוק חופש המידע). כתוצאה מכך, בית המשפט שוקל ובוחן כל מקרה לגופו.
טרם פרסום הכרעת הדין, בית המשפט יבחן את השיקולים הבאים:
- אופי הפגיעה – בית המשפט יבחן את סוג הפגיעה וחומרתה. ככל שהפגיעה חמורה יותר, כך גובה הפיצוי הכספי שיפסק יהיה גבוה יותר – באופן כללי, ניתן להגיש תביעה לפגיעה בשם הטוב גם ללא הוכחת נזק כלשהו.
- היקף הפגיעה – בית המשפט יבחן את היקף הפגיעה באדם. ככל שהפרסום היה רחב ופוגעני יותר (עיתונות, פייסבוק, וואטסאפ וכדומה), כך הפיצוי הכספי שיפסק יהיה גבוה יותר.
- התנהגות המפרסם – בית המשפט יבחן את התנהגות המפרסם לפני הפרסום, אחרי הפרסום ובזמן התנהלות המשפט.
לפני הגשת תביעת נזיקין על פגיעה בשם הטוב מומלץ להתייעץ ולבחון את סיכויי התביעה מול עורך דין אשר מתמחה בלשון הרע, הודאת דיבה ופגיעה בשם הטוב.
פעמים רבות, תביעות פגיעה בשם הטוב מסתיימות בפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט – כאשר ההחלטה אם להמשיך בתביעה או להתפשר מול המפרסם, תלויה בנסיבות האירוע.
לסיכום, כבר בתנ"ך מוזכר במגלת קהלת המשפט "טוֹב שֵׁם מִשֶּׁמֶן טוֹב" – בסופו של יום, זכותו וחובתו של כל אדם, עסק או ארגון לשמור על שמו הטוב!
משרד עו"ד מימון פאר מייצג תובעים ונתבעים בתביעות לשון הרע, הזכות לשם טוב והוצאת דיבה בבתי המשפט. כל השירותים המשפטיים במשרד ניתנים בפריסה ארצית – לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב –072-2567191 ונשמח לעמוד לרשותך.